Problémák az MSZP-n belül

Úgy tűnik, az MSZP egy egyirányú zsákutcában araszol befelé, akár 1989 szeptemberéig elődje, az MSZMP. Mesterházy Attila szeretne úgy tenni, mintha pártja a 2006-os Fidesz helyzetében lenne, a különbség azonban túlságosan is egyértelmű. A tévesen meghatározott pártelnöki stratégia pedig az októberi választás után visszaüthet, s mindenért az új pártelnököt tehetik felelőssé.

A rendszerváltozás idején az állampárt egyik szárnya az új szervezet alapítását választotta, s lehet, hogy az önkormányzati választások előtt feltűnően visszahúzódó Gyurcsány-szárny is hasonló tervet dédelget.

A volt miniszterelnök számára a szervezetbe való visszatérés az MSZP jelenlegi helyzetében nem lehet túl vonzó. A szocialisták válsága ugyanis sokkal mélyebb, mint az egy átlagos választási vereségből következne. Nem egyszerűen a márkanév elhasználódásáról van szó, amit egy ügyes kommunikációs tervvel vagy egy látszatújrakezdéssel feledtetni lehetne. Valójában a pártnak az elmúlt nyolc év terhével, belső széthúzással és emberhiánnyal is meg kell küzdenie. Láthatóan egyikre sem talált még megoldást az aktuális MSZP-vezetés. Ráadásul az októberi önkormányzati választáson várhatóan több száz mandátumot veszítenek majd a szocialisták, az általános létszámcsökkentés és a négy évvel ezelőttinél is nagyobb vereség miatt. Egzisztenciák híján pedig a szervezet működtetése, az MSZP vidéki hálózata és utánpótlása is bajba kerülhet.

Szintén a jelenlegi szervezet élére való visszatérés ellen szólnak a politikai erőviszonyok: az 59 fős MSZP-frakció nem tud erőt mutatni és vétót gyakorolni semmilyen parlamenti döntés során, sőt az is eredmény, ha egyáltalán egységesen lép fel.

Ugyanakkor kétséges, hogy a volt miniszterelnök esetleges aktivizálódása – a mostani szervezeten belül vagy kívül – automatikusan javítaná a magyar baloldal helyzetét. A „Gyurcsány-mítosz” ugyanis gyenge lábakon áll: a névadó elutasítottsága hatalmas (legalább ötből négyen ellenzik újbóli szerepvállalását), személye megosztja a baloldali vezetőket, s ma már az sem mondható el, hogy le tudta volna győzni Orbán Viktort. Ebben a helyzetben a legvalószínűbb, hogy ősznél is tovább tart az MSZP válsága is lassú mállása.

Mráz Ágoston Sámuel, Magyar Nemzet, 2010. július 29.