VÁLTOZATLANUL VEZET A FIDESZ-KDNP A TELJES ELLENZÉKKEL SZEMBEN

A Fidesz-KDNP országos listájára a biztos szavazó pártválasztók 50 százaléka szavazna egy most vasárnapi voksolás esetén. A kormánypártok népszerűsége töretlen, az ellenzék házon belüli versenyét a Momentum Mozgalom vezeti, őket a választási részvételüket biztosra ígérők 13 százaléka támogatja, míg a Jobbik és a DK fej-fej mellett állnak 10-10 százalékkal – derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A Fidesz-KDNP a leadott listás szavazatok 50 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi választáson. A kormánypártok magas népszerűsége stabil, 2020 januárjában is minden második aktív pártválasztó (50 százalék) a Fidesz-KDNP-vel szimpatizált. Emiatt látható, hogy nemcsak a győri megismételt időközi polgármesterválasztást nyerte meg kényelmes többséggel a Fidesz-KDNP jelöltje, hanem a kormánypártok egy aktuális országos választáson is magabiztos győzelmet aratnának. Az ellenzéki pártok támogatottsága az önkormányzati választások óta stagnált, elmozdulásokat csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni.

Az ellenzéki pártok közül a Momentum listája 13 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson. A magyarországi parlamenti képviselettel nem rendelkező erő 3 százalékponttal előzi meg Gyurcsány Ferenc pártját, a Demokratikus Koalíciót (10 százalék), valamint a hétvégén elnöki székbe került Jakab Péter vezette Jobbikot (10 százalék). Az MSZP-P szövetség (5 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt, sőt támogatottságuk annyira lecsökkent, hogy önerőből egyik párt sem jutna parlamenti mandátumhoz. Az MSZP ugyanis 4, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll a választási részvételüket biztosra ígérők körében. Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 4-4 százalékos támogatottsággal bír, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékot kapna listán most vasárnap.

A fenti eredmények alapján látható, hogy kettő, de még egy közös ellenzéki országos lista sem jelentene győzelmet az ellenzéki pártok összefogása esetén. A Fidesz 50 százalékos eredményét a hét potenciális ellenzéki platformot (Momentum Mozgalom, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) összefogó együttes lista sem érné el. Sőt, egy esetleges közös ellenzéki lista támogatottsága is elmaradhat az egyes ellenzéki pártok külön-külön mért támogatottsági adatainak összegétől.

Fidesz
KDNP
Momentum Mozgalom DK Jobbik MSZP
P
MKKP LMP Mi Hazánk
Teljes népesség 41 8 7 8 4 4 3 2
Aktív szavazók 49 11 9 8 4 4 3 3
Legvalószínűbb listás eredmény 50 13 10 10 5 4 4 3

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentős (41 százalék), a kormánypártokon kívül ugyanis egyetlen egy politikai párt sem ért el kétszámjegyű eredményt. A korábban látott Momentum-előny itt elapad, ami mutatja, hogy aktívabbak ugyan a párt szimpatizánsai, de a teljes népesség körében százalékra pontosan annyian vannak, mint a Jobbik (8 százalék) bázisa, és a DK (7 százalék) lemaradása is csak 1 százalékpontnyi ebben a dimenzióban. Az MSZP-P, az MKKP 4-4 az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll a teljes népesség körében.

 A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. januárjától új, az alábbi módszertannal készült: 2020. január 10. és 16. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Borítókép: MTI / Mohai Balázs