5 ÉVE SIKERES A HATÁRZÁR

MTI Fotó: Sóki Tamás

Az illegális migráció elleni határzár a kiépítése óta eltelt öt évben rendkívül népszerű – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, illetve az utóbbi 5 évben végzett kutatási trendadataiból. 2015-ben a határzár, 2020-ban a koronavírus második hulláma elleni haditerv is ugyanazt a célt szolgálja a kormány szándéka szerint: Magyarország működőképességét.

2015 szeptemberében, a Keleti pályaudvar körüli események sokkja alatt, s a határzár felállta előtt, a magyarok többsége (50 százalék) még elégedetlen volt az illegális határátlépések elleni kormányzati intézkedésekkel. Más szóval szigorítást követeltek a kormánytól. Nem csoda, hogy a határzár befejezése és tökéletesítése után, 2015 decemberére már több, mint az emberek kétharmada (71 százalék) volt elégedett a kormányzati intézkedésekkel. Azóta a nagyjából negyedévente végzett kutatás folyamatosan magas társadalmi elégedettséget mutat, a válaszadók legalább kétharmada mindig elégedettségének adott hangot a kormány illegális határátlépések elleni intézkedéseivel kapcsolatban. A koronavírustól való félelem újabb migrációs nyomást okozott, de a magyar határzár képes volt ennek elhárítására. Sőt újabban Szerbia is hasonló védelmi rendszer kiépítésébe kezdett. Ez lehet az oka, hogy az utóbbi hónapokban tovább emelkedett a migrációt fékező kormányzati lépésekkel való elégedettség, már az emberek háromnegyede jelezte ezt.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg 6 millióan támogatják a kormányt a határzár fenntartásában és a szigorú határvédelem tekintetében. Nem csak a kabinet lépését teljes mellszélességgel támogató kormányfő-pártiakból áll ez a csoport, hanem a kormányfővel kritikus magyarok szűk többsége is (47 vs. 43 százalék) elégedettségének adott hangot ebben a témában. A kormányfő az ilyen ügyeket szokta „egyetértési pontoknak” nevezni.

A kormányzat célkitűzése az volt a jelenleg is álló határzárral, akárcsak a koronavírus második hulláma elleni lépésekkel, hogy Magyarország működőképes maradjon, se külső fenyegetés, se belső járvány ne akadályozza meg gazdasága növekedését.

A Nézőpont Intézet júniusi kutatásából látszik, hogy az emberek túlnyomó többsége a vírushelyzet kezelése kapcsán is elégedett a kormánnyal, a júliusi eredményekből pedig az olvasható ki, hogy Orbán Viktor a járványkezelés nyertese.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2020. szeptember 8-10. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta és a korábbi kutatások mintái is reprezentatívak a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.