VESZÉLYHELYZET VÉGÉN: A MAGYAROK ELÉGEDETTEK AZ INTÉZKEDÉSEKKEL

A veszélyhelyzet márciusi bevezetésével és mostani kivezetésével is egyetért a magyarok legalább négyötöde – ez derül ki a Nézőpont Intézet múlt heti kutatásából. Tízből nyolcan elégedettnek mondták magukat a járvány elleni kormányzati lépésekkel is, még a 60 év fölöttiek körében is tízből heten a kormány oldalára helyezkedtek ebben a kérdésben. A koronavírus elleni kormányzati fellépés nemcsak járványügyi, de politikai sikertörténet is a kabinetnek.

A kormány a tőle elvárt ütemérzékkel vezette be és most vezeti ki a veszélyhelyzetben kapott rendkívüli jogalkotási felhatalmazást. Ahogy azt a május 21-23. között végzett kutatásunk is megmutatta, a március közepi 94 százalékról a veszélyhelyzet bevezetésének bejelentése utánra 40 százalékra csökkent a rendkívüli jogalkotási jog fenntartásának támogatottsága. Múlt heti kutatásunk azt mutatta, hogy ma már a polgárok 82 százaléka egyetért a „koronavírus-járvány miatt bevezetett, rendkívüli jogrendet lehetővé tevő veszélyhelyzet” megszüntetésével. Így elmondható, hogy a kormány a példa nélküli intézkedés alkalmazásakor és visszavonásakor is a magyar társadalom legalább négyötödös támogatottságát élvezte.

Az ellenzéki pártok néhány nap fázis-késéssel, a veszélyhelyzet határidő nélküli meghosszabbításától kezdték éles kritikájukat megfogalmazni az általuk vélelmezett „diktatúrával” szemben. Számukra is kijózanító adat, hogy a magyarok 60 százaléka szerint „Orbán Viktor a veszélyhelyzetben kapott rendkívüli kormányzati jogalkotás lehetőségével” nem élt vissza (26 százalékuk szerint visszaélt). Alighanem az ellenzéki pártok nem a magyar társadalom többségét akarták meggyőzni, hanem inkább támogatóik számára egy alternatív valóságértelmezést fenntartani. Ez részben sikerült is, mert az ellenzéki pártok listájára szavazók körében a „visszaélés-elmélet” 73 százalékos támogatottságot élvez. Ugyanakkor a budapestieknek csak a 36 százaléka gondolja így, 47 százalékuk szerint nem élt vissza a kormányfő a rendkívüli helyzetben kapott felhatalmazással.

A járványhelyzetben a vírus alulmaradt, az ellenzék vesztett, a kormány viszont jól szerepelt. Múlt heti kutatásunk szerint a magyarok 78 százaléka elégedett a kabinet koronavírus terjedése ellen tett intézkedéseivel és ez a mutatószám a járvány alatt is szinte végig ilyen magasan állt. Még a máskülönben kormányellenes, ellenzéki érzelmű választópolgárok 47 százaléka is elégedett ezúttal az Orbán-kormánnyal (51 százalékuk nem). Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos erőfeszítése nem hozott tehát eredményt. Az ellenzék legyengülésénél talán még fontosabb, hogy a legveszélyeztetettebb, 60 év fölötti korcsoport 71 százaléka is elismeri a kormány munkáját. Márpedig ők jelentik tízből minden harmadik választópolgárt.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. június 10-12. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.