A JOBBIK 2022-RE FÖLÖSLEGES LEHET

A Jobbik támogatottsága stabilan a 2018-as eredmény kevesebb mint fele: az aktív szavazók 9 százaléka voksolna rájuk. A szélsőjobboldaliként indult párt szavazóinak ma már csak 35 százaléka tartja magát jobboldalinak – derül ki a Nézőpont Intézet reprezentatív múlt heti közvélemény-kutatásából. Kérdés, hogy a többi baloldali párt így fölösleges riválist vagy hasznos segítséget lát-e a Jobbikban. Bárhogyan is lesz, a Fidesz 52 százalékos támogatottsága az aktív szavazók körében csökkenti bármilyen ellenzéki formáció győzelmi esélyeit.

Az év eleji (51 százalék) magas szintjén áll a Fidesz az aktív szavazók körében, amely szinte biztossá tenné egy „most vasárnapi” országgyűlési választási győzelmét. A járványkezelés során megnyilvánult erős társadalmi bizalom során a kormánypárt támogatottsága az aktív szavazók körében az 55 százalékot is elérte, azaz a Fidesznek magas támogatottsága ellenére is van még népszerűségi tartaléka. A ciklus közepén kiugró támogatottsága oka alighanem a járványkezelés siker: a felnőtt magyarok háromnegyede (77 százalék) elégedett ugyanis a koronavírus terjedése ellen tett kormányzati intézkedésekkel.

A kormánypárt sikere egyben az ellenzéki pártok kudarca is. A Momentum és a DK továbbra is fej-fej melletti küzdelmet folytat egymással, amelyben június elején az előbbi vezetett (az aktív szavazók körében 14, illetve 12 százalék). Az MSZP és LMP önállóan indulva továbbra sem tudna bekerülni a parlamentbe (4, illetve 2 százalék), így mindketten az ellenzéki összefogásban érdekeltek a túlélésük érdekében.

A baloldali közös lista szempontjából különösen érdekes a Jobbik helyzete. A korábban szebb jövőt hirdető, ma szebb múltra emlékező párt 10 százalék alatti eredménye állandósult (jelenleg 9 százalék), de a volt pártelnök, Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea kilépése a frakcióból azonnal nem mutatkozott meg a párt támogatottságán.

A következő hónapok kulcskérdése, hogy Jakab Péter jól taktikázott-e. Tény, hogy általa célul tűzött ellenzéki közös lista megalkotásában szabadabb keze lesz a riválisai kiválása-kizárása miatt, s a most reális 10-12 befutó helyre kizárólag bizalmasait jelölheti. Ugyanakkor kérdés, hogy a nagyjából egy év múlva esedékes ellenzéki alkudozás során lesz-e még „hozzáadott értéke” a Jobbiknak. A belső botrányok, az alternatív alakulatok, az eltűnő tagság és a nemcsak a Jobbik által megszólítható szavazótábor jelentősen rontja Jakab Péter tárgyalási pozícióit.

A Jobbik szimpatizánsainak csak 35 százaléka tartja magát jobboldalinak, márpedig egy nem csak jobboldali érzelműeket megszólító Jobbik a többi baloldali párt számára nem segítséget, hanem fenyegetettséget jelent és ezért a baloldali összefogás szempontjából könnyen fölöslegessé válhat.

  Fidesz-KDNP Momentum Mozgalom Demokratikus Koalíció Jobbik MSZP-P MKKP LMP Mi Hazánk Egyéb párt / bizonytalan
Teljes népesség 42 9 8 8 3 3 2 1 24
Legvalószínűbb listás eredmény 52 14 12 9 4 5 2 1 1

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2020. június 3. és 5. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.