Gyurcsány ismét előretör?

Ismét Gyurcsány Ferencről szól az MSZP: röpiratával kedvezőbb pozícióba került a párton belül, ráadásul a szocialista politikusok a nyilvánosság előtt mind hozzá képest igyekeznek meghatározni magukat. A párton belül a személyi kérdések elvonják a figyelmet a tartalomról, ráadásul a Fidesz is nehéz helyzetbe hozza kompromisszumkésznek látszó javaslataival.

Gyurcsány a porondon

Szomszéd Orsolya szerint ugyanakkor kétségtelen, hogy Gyurcsány Ferenc azzal, hogy megírta röpiratát és beelőzte a többieket, kedvező pozícióba került, és tény, hogy jelentős informális befolyással bír a pártban, de komoly megerősödését továbbra is gátolja saját politikai felelőssége, korábbi szerepe. „A bizottsági helyek elosztásából nem feltétlenül kell messzemenő következtetést levonni, hiszen például Juhász Ferenc már korábban meggyengült” – teszi hozzá a Nézőpont Intézet elemzője.

A szakértő szerint az MSZP számára igencsak káros, ha a belső történések, személyi csatározások miatt nem képes a hatékony parlamenti fellépésre. „Az összehangolt ellenzéki stratégia kidolgozására, megvalósítására nyilván kevesebb energia jut, miközben még rendezniük kell a szocialistáknak a belső viszonyokat” – véli Szomszéd Orsolya.

A Fidesz kínos helyzetbe hozhatja

Az sem kedvez a pártnak, hogy mindenki azt találgatja, megerősödött-e Gyurcsány, vagy most épp melyik csoport áll nyerésre, mert így nem sok esélye van arra, hogy saját politikájára, elképzeléseire irányítsa a figyelmet. „A személyi kérdések megint csak háttérbe szorítják a tartalmi kérdéseket, ennek elhúzódása végzetes lehet, miközben a Fidesz újra és újra nehéz helyzetbe hozhatja az MSZP-t kompromisszumkésznek látszó javaslataival. A szocialistáknak minél hamarabb ki kell találniuk, hogyan reagálnak az új helyzetre, markánsan meg kell különböztetniük magukat a többi ellenzéki párttól” – hangsúlyozta lapunknak Szomszéd Orsolya.

Szomszéd Orsolya, FigyelőNet, 2010. május 19.