MEGKÉRDŐJELEZHETETLEN A FIDESZ ELŐNYE

Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, a Fidesz nagy valószínűséggel elérné a 2022-es hazai listás eredményét (52 százalék) – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából. Stabilizálódott a centrális erőtér: továbbra is Gyurcsány Ferenc pártja a legerősebb ellenzéki erő (12 százalék), miközben a Mi Hazánk támogatottsága másfélszeresére nőtt (9 százalék) a választások óta. A baloldali ellenzékváltó hangulat újabb jele, hogy a Kétfarkú Kutya Párt biztosan bejutna a parlamentbe (9 százalék).

A mai napon kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, és ennek alkalmából a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy most vasárnap mely pártok és milyen eredményekkel jutnának be a parlamentbe.

A Fidesz-KDNP őrzi vezető helyét a pártversenyben, egy most vasárnapi országgyűlési választáson a magyarok több mint fele (52 százalék) szavazna a pártszövetségre. Mindez azt jelenti, hogy a kormánypártok előnye az elmúlt egy év válságos időszaka ellenére sem kopott el, továbbra is stabilan őrzi győztes helyét a magyar pártversenyben.

Az ellenzéki oldalon egyaránt beazonosíthatók a választás óta eltelt időszak nagy nyertesei és nagy vesztesei. A nyertesek közé tartozik Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció (12 százalék), amelynek támogatottsága negyede a kormánypártokénak, de továbbra is a legerősebb párt az ellenzéki oldalon. Szorosan követi őket azonban a Mi Hazánk Mozgalom (9 százalék), amely április óta megmásfélszerezte támogatóinak arányát a szavazók körében. A baloldali ellenzékváltó hangulatot jól mutatja a Kétfarkú Kutya Párt nevű viccpárt közel háromszorosára növekedett támogatottsága (9 százalék), amely a Mi Hazánkkal együtt a harmadik legerősebb pártként jutna be a parlamentbe.

A vesztesek közé tartozik az ellenzéki középmezőnyben szereplő Momentum (5 százalék), amely éppen bejutna a parlamentbe, de a párt támogatottsága jelenleg fele akkora, mint Gyurcsány Ferenc pártjáé, amellyel versenyben van a baloldal vezetéséért folyó küzdelemben. A többi parlamenti ellenzéki párt egyértelműen a választás óta eltelt időszak vesztese, hiszen nem jutna be az Országgyűlésbe sem a Jobbik (4 százalék), sem az MSZP (2 százalék), sem az LMP (2 százalék), sem pedig a Párbeszéd (1 százalék). A baloldali összefogás parlamenten kívüli háttérrel rendelkező szereplői sem érnék el a küszöböt: Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt pártja, a Mindenki Magyarországa Néppárt mögött a szavazók 2 százaléka áll, míg Jakab Péter, a Jobbik volt elnökének A Nép Pártján nevű szervezete szintén 2 százalékos támogatottsággal bír.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása február 20. és 22. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók. A pártok hazai listás eredményének lehető legpontosabb megállapításához logisztikus regressziót alkalmazunk.