NEMZETEGYESÍTŐ LÁTOGATÁST TETT FERENC PÁPA MAGYARORSZÁGON

A magyarok több mint háromnegyede (77 százalék) örült Ferenc pápa magyarországi útjának – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Nemzetegyesítő volt az apostoli látogatás, hiszen minden társadalmi csoport, de még a baloldaliak több mint kétharmada is (69 százalék) pozitívan értékelte.

A bő másfél évvel ezelőtti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után második alkalommal látogatott Magyarországra Ferenc pápa. Közel harminc év után tett a római katolikus egyházfő hivatalos apostoli látogatást Magyarországon, amelynek jelentőségét tovább növelte, hogy Ferenc pápa azon kevés nemzetközi szereplők közé tartozik, akik a mostani háborús időszakban a békét szorgalmazzák. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok hogyan fogadták a Szentatya látogatását.

Ferenc pápa magyarországi látogatásának a magyar szavazók több mint háromnegyede (77 százalék) örült. Mindössze 7 százalék nyilatkozott ennek ellenkezőjéről, fele annyian, mint akik nem tudtak véleményt formálni (16 százalék) a kérdésben.

Nemzetegyesítő volt a Szentatya érkezése, hiszen az apostoli látogatás a politikai törésvonalakon is átívelő, pozitív fogadtatásnak örvend. A kormánypárti szavazók 88 százaléka, de még a kormánykritikus baloldali szavazók 69 százaléka is örült Ferenc pápa magyarországi útjának. A kormánnyal szimpatizálók mindössze 3 százaléka nyilatkozott negatívan, és 9 százaléka nem tudta megítélni a kérdést, de még az ellenzékiek körében is többen voltak, akik nem tudtak véleményt formálni (21 százalék), mint akik számára nem jelentett örömteli eseményt (10 százalék) a pápa látogatása.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása május 2-4. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadók.