SOROS ELBUKOTT KÍSÉRLETE

A hálózat eredménytelen lépései Magyarország lejáratására a koronavírus-törvény okán

A Soros-hálózat központja 2020. március 30-án kezdte meg egy hónapon át tartó kampányát, amelyben nem először azt a célt tűzték ki, hogy az Európai Unió határozottan lépjen fel Magyarországgal és vezetőivel szemben, akik „nyilvánvalóan megsértik a nemzetközi jogot és európai állampolgárokat fenyegetnek”. Minden követ megmozgattak bel- és külföldön egyaránt, de a zavarkeltésen túl eredményt ezúttal sem tudtak elérni, hiszen Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke hivatalosan is megerősítette, hogy nincs alapja egy Magyarországgal szembeni uniós eljárásnak. A kampány egy jól felépített, összehangolt kísérlet volt arra, hogy magukat függetlennek és szakmainak beállító intézmények és természetes személyek politikai döntéshozókat – esetünkben az Európai Unió vezetőit – vegyenek rá az Unió egyik szuverén országának szabad választásokon megválasztott kormányának szankcionálására. A Nézőpont Intézet elemzése ezt a hálózati működést tárja fel a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény kapcsán megszervezett bel- és külföldi kampány dokumentálásán, valamint a (személyi és intézményi) összefüggések bemutatásán keresztül.

Soros György nem bízta a véletlenre, hiszen még csak nem is a brüsszeli uniós szervezetén, a Open Society European Policy Institute-on keresztül indította meg legutóbbi politikai hadjáratát Magyarország ellen, hanem a hadüzenetet maga a New York-i Open Society Foundations (OSF) adta ki azon a napon, amikor a Magyar Országgyűlés elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvényt (2020. március 30.). A mindössze hat mondatból álló közlemény szerint az Open Society Foundations elítéli (!) a magyar parlament döntését, autoriter tendenciákkal bíró, leendő diktátornak nevezte a magyar miniszterelnököt és még – többek között – azt a hamis állítást is megfogalmazta, hogy a törvény eltörli a jövőbeli választásokat. Ugyanakkor az Európai Unión túl a „nemzetközi közösséget” is arra sürgette, ítélje el Magyarországot[1].

Elemzésünkben sorra vesszük, hogyan próbálta a Soros-hálózat a nemzetközi politikai és sajtónyilvánosságban lejáratni Magyarországot, lépésről lépésre. A folyamat tanulságos, hiszen nem először, s alighanem nem is utoljára történt ilyen kampány Orbán Viktor ellen.

A részletes tanulmány itt érhető el.

[1] https://www.opensocietyfoundations.org/newsroom/statement-on-hungarian-covid-19-emergency-law