VONA HELYETT TÓBIÁS VOLT A FŐ ELLENZÉKI HANG

HÍRADÓELEMZÉS – 2016. I. NEGYEDÉV

Összefoglaló

Sikeresen tematizálta Tóbiás József és az MSZP az esti híradók napirendjét. 2016 első negyedévében a vezető csatornák hírműsoraiban a szocialista pártelnök magasan vezette a legtöbbször saját hangon megszólaló ellenzéki politikusok listáját, ellentétben az előző negyedévvel, amikor még a Jobbik elnöke állt ugyanezen lista élén. Vona Gábor háttérbe szorult, ebben a negyedévben a PM kivételével már az összes ellenzéki pártvezető megszólalója megelőzte a radikális párt elnökét.

Tóbiás József sikeréhez leginkább az országos népszavazással és a vasárnapi zárvatartással kapcsolatos hírek járultak hozzá. Ugyanakkor egyéb témákban is főként ő artikulálta pártja véleményét, amelyet jól türköz, hogy az MSZP részéről rajta kívül csak Harangozó Tamás került fel az ellenzéki megszólalók TOP-listájára. Az esti híradók tartalma emellett rávilágít arra is, hogy a Jobbik a kormánypártokkal és az MSZP-vel ellentétben 2016 első negyedévében egyetlen témát sem tudott huzamosabb ideig napirenden tartani. Az áprilisban kirobbant elnökségi vita pedig azt vetíti előre, hogy a Jobbik számára előnyös témák helyett inkább a belső konfliktusok fognak előtérbe kerülni.

A vizsgált csatornákon továbbra is meghatározó téma maradt a bevándorlásügy, emellett a brüsszeli terrortámadásokat követően a terrorfenyegetettséggel kapcsolatos hírek márciusban a harmadik leggyakoribb témacsoporttá váltak, összesen 108 tudósítással. Szintén hónapról-hónapra uralta a híradók napirendjét a családtámogatási rendszer és az országos népszavazási kezdeményezések ügye is.

A pártok közül a legtöbb megjelenési lehetőséget a szocialista párt kapta, a Fidesz megjelenés-aránya megegyezik az előző negyedév értékével, míg a Jobbik végzett a harmadik helyen. A kormány arányaiban a legkevesebb megjelenési lehetőséget az ATV műsorában kapta.

Hasonlóan a 2015-ös év legtöbb negyedévéhez, Orbán Viktor volt a legtöbbet, saját hangon megszólaló politikus az esti híradókban 2016 első negyedévében. A miniszterelnök 291 alkalommal szólalt fel az általunk vizsgált csatornák esti hírműsoraiban. Őt Lázár János követte, akinek a magas megjelenésszáma főleg a „Kormányinfó” elnevezésű, heti rendszerességgel megtartott sajtótájékoztatóknak köszönhető. A két kormányzati szereplőt Tóbiás József követte, aki 2016 első negyedévében összesen 145 alkalommal szólalhatott meg saját hangján az esti híradókban, megelőzve a többi ellenzéki politikust.

A teljes híradóelemzés ide kattintva érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük