FOGYASZTÓI BAROMÉTER: A HÁZTARTÁSOK PÉNZÜGYI HELYZETE MÁR JAVUL, A FOGYASZTÁS MÉG NEM

A Nézőpont Intézet Fogyasztói Barométere 2024 március végén ismét megvizsgálta a háztartások pénzügyi helyzetét, fogyasztási szokásait, jövedelmi várakozásait és terveit. Az 1000 fős telefonos kutatás adatai önbevalláson alapulnak, s reprezentálják a teljes magyar felnőtt lakosság helyzetét.

A Fogyasztói Barométer legfőbb megállapításai:

  • A háztartások jövedelme 2024 márciusában nettó 551,5 ezer forint volt, amely 2023 decemberéhez képest közel 10 ezer forintos növekedés, s 50 ezer forintos növekedés az előző év szeptemberéhez képest.
  • A háztartások jövedelméhez a hitel- és kölcsönfelvételt (27,5 ezer forint), illetve a korábbi megtakarításaik felhasználását (67 ezer forint) hozzáadva a háztartások havi elkölthető pénzmennyisége nettó 646 ezer forint. Hiteltörlesztésre (29,5 ezer forint) és megtakarításra (68 ezer forint) együttesen 97,5 ezer forintot szánnak, így a ténylegesen fogyasztásra fordítható pénzmennyiség nettó 548,5 ezer forint.
  • A háztartások alapvető fogyasztásra fordított kiadásai 2024 márciusában nettó 260 ezer forintra rúgtak, amely csupán 5 ezer forinttal haladja meg a decemberi adatot. A 2 százalékos változás megerősíti a lassuló infláció tényét. Az alapvető fogyasztáson túli fogyasztásra egy átlagos háztartás nettó 288,5 ezer forintot költhet, amely a havi elkölthető pénzmennyiség 53 százaléka.
  • A hitelpiacon továbbra sem azonosítható fordulat: mindössze a háztartások 2 százaléka jelezte, hogy március hónap során élt a hitel- vagy kölcsönfelvétel lehetőségével. A háztartások 30 százaléka viszont továbbra is fizet korábbi hitelek vagy kölcsönök után törlesztőrészleteket, amely arány változatlan az előző kutatáshoz képest. Március hónapban a törlesztést fizetők körében az átlagos törlesztőrészlet 99,5 ezer forint volt, szemben a decemberi 81,5 ezer forinttal.
  • Jelentősen javult a háztartások pénzügyi helyzete: márciusi fogyasztásukhoz a korábbi hónapokhoz képest kevesebb megtakarítást kellett felhasználniuk (67 ezer forint), ráadásul már csak a háztartások kevesebb mint egynegyede (24 százalék, szemben a decemberi 34 százalékkal) jelezte, hogy hozzá kellett nyúlni megtakarításaihoz. A háztartások háromnegyede tehát képes volt kiadásaikat jövedelméből fedezni. A megtakarítani képes háztartások száma is növekedett, a szeptemberi 41-ről decemberre 45, márciusra pedig 47 százalékra. A háztartások javuló anyagi helyzete az első lépés lehet a fogyasztási fordulat felé.
  • A fogyasztási fordulat azonban még várat magára: a korábbi megtakarítások felhasználásának alacsonyabb aránya és a szintén alacsony hitelfelvételi arány fékezi a fogyasztást. Szintén a fogyasztási fordulat ellen hat az a tény, hogy a kutatás alapján a háztartások 80 százaléka többletjövedelem esetén inkább többet takarítana meg, és csak 15 százaléka felelte, hogy többet költene, azaz bár javul a háztartások pénzügyi helyzete, költekezéseikkel továbbra is óvatosak.

A teljes elemzés az alábbi linken olvasható.