LESZ-E FORDULAT EURÓPÁBAN 2024-BEN? – Szuverenista vétószövetség jöhet létre jövőre egyes tagállamok között

Összefoglaló

A 2024-es európai parlamenti választások tétje, hogy lesz-e fordulat az Európai Unióban 2024-ben: a föderalista erők folytatják akadálytalanul az Európai Unió szuperállammá szervezését, vagy a nemzeti érdekek képviselői is befolyást szereznek az európai döntésekben.

  1. A magyarországi EP-választást a Fidesz-KDNP listája toronymagasan megnyerheti a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási adatai szerint: 51 százalékos támogatottságával az Európai Unió legnépszerűbb jobboldali pártja lehet a Fidesz. Mindezek alapján a 2019-eshez hasonló mandátumszámra számíthatnak a magyar pártok. Az egyetlen valószínű változás az lesz, hogy az MSZP helyett a Mi Hazánk szerez mandátumot.
  2. Az EP-választás európai eredménye is hasonlíthat a négy évvel ezelőttihez: a 27 tagállam közvélemény-kutatási eredményei és részleteiben különböző EP-választási rendszerei alapján a Zöldek és a liberális Renew Europe gyengülésére és az Európai Konzervatívok erősödésére lehet számítani jövő júniusban. Mindez azonban nem lesz elegendő az EP erőviszonyainak újrarendezéséhez, minden esély megvan a föderalista „Európai Egyesült Államok”-koalíciója fennmaradására.
  3. Az EP-választás mellett legalább ugyanannyira fontos az egyes tagállamok nemzeti választása, hiszen az állam- és kormányfők, valamint a szakminiszterek alkotta Tanács az Európai Parlament társjogalkotója. Sőt: számos fontos kérdésben, mint például a Bizottság elnökének jelölése, a Tanács egyedül jár el. Az európai fordulat valójában három sorsdöntő nemzeti választásokon dőlhet el: 2023 szeptemberében Szlovákiában, októberben vagy novemberben Lengyelországban és decemberben Spanyolországban. Jelenleg mindhárom tagállamban valószínű, hogy jobb- vagy baloldali szuverenista pártok alakíthatnak majd kormányt. Szuverenista többség nem várható a Tanácsban, de szuverenista blokkoló kisebbség igen.
  4. Az Európai Tanács döntéshozatalában továbbra is fontos érdekérvényesítési eszköz lesz a vétó okos használata, amely a kis- és közepes méretű tagállamok feje fölött hozott döntések megelőzésére nyújt garanciát. A szuverenisták elleni eljárások sorában egyhangúságot igénylő döntéseknél a szuverenisták vétólehetősége fennmarad, például a lengyel- magyar szövetség esetében.
  5. A megerősített minőségi többséget igénylő döntések esetében is létrejöhet egy tartós vétószövetség a Visegrádi Négyek, valamint az olasz és spanyol vezetők révén, ha a tagállami választások a várakozásoknak megfelelően alakulnak. Ez a blokkoló kisebbség egy-egy témánál kiegészülhet másokkal is, például a migráció esetében az osztrákokkal, a bolgárokkal vagy a horvátokkal.
  6. A Bizottság elnökének jelölésekor is, a megerősített minőségi többség alkalmazásakor, működhet a szuverenista vétószövetség, vagy a fent jelzett blokkoló kisebbség megszervezésével, vagy nyolc tagállam összefogásával, méretüktől függetlenül.

A 2024-es EP-választásig hátralévő politikai év az EP-ben minimális, a Tanácsban radikális változást hozhat. Mindezt a szlovákok, a lengyelek és a spanyolok fogják eldönteni. Egy biztos: mai tudásunk szerint minden esély megvan a szuverenista vétószövetség létrejöttére, amely az EU-ban jelentős és valódi fordulatot eredményezne.

A teljes elemzés az alábbi linken érhető el.