NÉZŐPONT INTÉZET FOGYASZTÓI BAROMÉTERE 2024. június: fordulóponton a magyar fogyasztás

A Nézőpont Intézet 2024 júniusában is elkészítette a magyar háztartások pénzügyi helyzetét és fogyasztását vizsgáló Fogyasztói Barométert. Az 1000 fős telefonos kutatás adatai önbevalláson alapulnak, a válaszadók háztartásai a hazai háztartások összességét reprezentálják.

A Fogyasztói Barométer legfőbb megállapításai:

  • A háztartások jövedelme 2024 júniusában nettó 596 ezer forint volt, amely az előző negyedévhez képest 45 ezer forintos növekedés.
  • A háztartások jövedelméhez a hitel- és kölcsönfelvételt (49 ezer forint), illetve a korábbi megtakarításaik felhasználását (82 ezer forint) hozzáadva a háztartások havi elkölthető pénzmennyisége nettó 727 ezer forint. Hiteltörlesztésre (29 ezer forint) és megtakarításra (84,5 ezer forint) együttesen 113,5 ezer forintot szánnak, így a ténylegesen fogyasztásra fordítható pénzmennyiség nettó 613,5 ezer forint, amely összeg 65 ezerrel magasabb a márciusinál.
  • Az alapvető fogyasztásra fordított kiadások nem nőttek: a háztartások alapvető fogyasztásra fordított kiadásai 2024 júniusában nettó 258 ezer forintra rúgtak, amely közel megegyezik az előző negyedéves adattal. Az élelmiszerekre kicsivel többet költenek, amelynek oka a javuló minőség vagy növekvő mennyiség lehet, míg a lakhatás olcsóbb lett, amelynek oka szezonális hatás, például alacsonyabb fűtésszámla lehet. Így alapvetőn túli fogyasztásra egy átlagos háztartásnak nettó 355,5 ezer forintja marad, amely 23 százalékos javulás márciushoz képest.
  • Bővül a hitelpiac, de még nincs áttörés: a háztartások 4 százaléka jelezte, hogy június hónap során élt a hitel- vagy kölcsönfelvétel lehetőségével. A felvett hitelek és kölcsönök teljes összege megfeleltethető annak, mintha minden háztartás havi nettó 49 ezer forint többletforrással gazdálkodhatna, amely jelentős elmozdulás a márciusi 27,5 ezer forinthoz képest. A háztartások 29 százaléka fizet korábbi hitelek vagy kölcsönök után törlesztőrészleteket, amely arány változatlan az előző kutatáshoz képest. Március hónapban a törlesztést fizetők körében az átlagos törlesztőrészlet 100 ezer forint volt, szemben a decemberi 99,5 ezer forinttal, azaz jelentős átrendeződés nem történt.
  • Oldódik az óvatossági motívum: júniusban az átlagos felhasznált megtakarítás is 82 ezerre növekedett, amely 15 ezres növekedés márciushoz képest. Mindez úgy történt, hogy a tárgyhónapban a háztartások fele (50 százalék) tudott félretenni, amely az eddigi legmagasabb arány a Fogyasztói Barométer történetében. A háztartások tehát az előző időszakhoz képest egyszerre tudták növelni a megtakarításaikat, illetve fogyasztás céljából korábbi megtakarításaikhoz is egyre bátrabban nyúlnak
  • A fogyasztás szempontjából tehát egyre pozitívabb a kép: a háztartások jövedelme hónapok óta stabilan növekszik, a hitelpiac éledezik, s közben a háztartások óvatossági motívuma is oldódni látszik, miközben az alapvető fogyasztási kiadások nem nőttek. Ezek alapján a háztartásoknak egyre több pénze marad alapvetőn túli fogyasztásra, vagyis fordulóponthoz érkezhetett a magyar fogyasztás.

A teljes elemzés az alábbi linken olvasható.