ELINDULT A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSOKAT ÖSSZEHASONLÍTÓ PARTPREFERENCIA.HU

Elindult a partpreferencia.hu, amely közérthetően és szakmailag megalapozottan mutatja be az egyes közvélemény-kutató intézetek „legvalószínűbb listás választási eredményre” vonatkozó pártpreferencia-adatait. A közvélemény-kutatói együttműködés keretében létrejött weboldal célja a magyarországi közvélemény-kutatói szakma iránti közbizalom erősítése és a minőségi közvélemény-kutatások védelme is.

A közvélemény-kutató intézetek által mért párterőviszonyok a mindennapos hírverseny részévé váltak, amely a kutatói szakma magas presztízsét tükrözi. A felületes szemlélő számára azonban az egyes intézetek kutatási közleményei sok esetben – holott ugyanarról a társadalmi valóságról tudósítanak – teljesen eltérőnek tűnnek, amely aláássa a közvélemény-kutatások iránti közbizalmat.

A partpreferencia.hu arra vállalkozik, hogy az egyes közvélemény-kutató intézetek egymással összehasonlítható pártpreferencia-adatait egy közös oldalon elérhetővé tegye. Ennek érdekében minden közvélemény-kutató intézet pártpreferencia-publikációjából csak a „legvalószínűbb pártlistás választási eredmény” kategóriába tartozó adatokat közli a partprerencia.hu, s az egyes intézeteket is arra kérte, definiálják, melyik adatuk feleltethető meg ennek. A partpreferencia.hu célja nem az egyes intézetek adatainak újraértelmezése, minősítése vagy másodelemzése, csupán az adatok összegyűjtése és bemutatása. Hisszük, hogy ezzel a közvélemény-kutató szakma iránti kritika csillapítható, a bizalom erősíthető.

A partpferencia.hu mostantól folyamatosan, így az EP- és az önkormányzati választások előtt is követi és gyűjti a publikált közvélemény-kutatások pártpreferencia eredményeit, amelyeket vizuálisan könnyen értelmezhető módon is közzétesz és rendszeres időközönként írásosan is összefoglal. Az oldal minden olyan országos pártpreferencia-adatot feltüntet, amelynek publikáló intézete, adatfelvételi ideje és módszertana beazonosítható.

A partpreferencia.hu nemcsak egy adatgyűjtő oldal, de a minőségi közvélemény-kutatás támogatója is egyben. Ennek érdekében, a közreműködő közvélemény-kutató intézetekkel együtt, a jövőben fel fogja hívni a nyilvánosság figyelmét a szakmailag vagy etikailag kifogásolható kutatási közleményekre. A minőségi közvélemény-kutatások védelmében elkerülhetetlen továbbá, hogy konszenzus alakuljon ki a magyar közvélemény-kutató intézetek között a kutatások és a kutatási közlemények szakmai sztenderdjeiről és minimális információtartalmáról. A partprefrencia.hu célja ennek elősegítése is.

A partpreferencia.hu oldalról a Nézőpont Intézet által szervezett „Merre tovább Európa?” című, a magyarországi EP-választásról szóló közvélemény-kutatói kerekasztalon is szó lesz 2024. május 30-án (csütörtök) 11:00 órától a Polgári Magyarországért Alapítvány székházának rendezvénytermében.

 

A weboldal a https://partpreferencia.hu/ URL-en érhető el.