MAGABIZTOS FIDESZ ELŐNY EGY HÉTTEL AZ EP-VÁLASZTÁSOK ELŐTT- KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÓI KONFERENCIA AZ EP VÁLASZTÁSOKRÓL

Merre tovább Európa?” Közvélemény-kutatói konferencia az európai parlamenti választásokról címmel közös kutatói kerekasztal-beszélgetést rendezett az Alapjogokért Központ, a Nézőpont Intézet, a Real-PR 93., a Századvég Alapítvány és a Magyar Társadalomkutató, ahol legfrissebb felméréseik eredményeit mutatták be.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a tegnapi napon elindult a partpreferencia.hu, amely közérthetően és szakmailag megalapozottan mutatja be az egyes közvélemény-kutató intézetek „legvalószínűbb listás választási eredményre” vonatkozó pártpreferencia-adatait. A közvélemény-kutatói együttműködés keretében létrejött weboldal célja a magyarországi közvélemény-kutatói szakma iránti közbizalom erősítése és a minőségi közvélemény-kutatások védelme is. A weboldal a https://partpreferencia.hu/ URL-en érhető el.

Ezt követően Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, Dr. Stefkovics Ádám, a Századvég Alapítvány kutatóintézeti igazgatója, Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, Bánki András, a Real-PR 93. vezetője, valamint Juhász Gyula, a Magyar Társadalomkutató kutatási igazgatója rövid körképet adott a pártok jelenlegi támogatottságáról egy héttel az EP-választások előtt.

A Fidesz továbbra is megőrizte vezető pozícióját, 45-51 százalék körül alakul a támogatottságuk. A baloldalon már nem a Demokratikus Koalíció a legerősebb párt, mivel annak ellenére, hogy közös listán indulnak a Párbeszéddel és az MSZP-vel, támogatottságuk visszaesett 8-10 százalékra. Jelenleg a második legerősebb párt a baloldalon a Tisza Párt, mely a számítások szerint 23-28 százalék közötti eredményt érhet el. Az ellenzékváltó hangulat jele, hogy a többi ellenzéki párt is veszített támogatottságából: az MKKP várható eredménye 7-9 százalék körül várható, a Mi Hazánk pedig 4-7 százalék körül mozog, ami azért még mindig mandátumot jelenthet számukra. A Momentum, a Jobbik és az LMP viszont nem jutna egy mandátumhoz sem egy most vasárnap tartott EP-választás során.