AKTÍV, KÖZVETLEN ÉS AUTONÓM – Az új köztársasági elnök első fél éve

November 10-én töltötte be hivatali idejének első fél évét Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. A Nézőpont Intézet áttekintette, hogy ez idő alatt milyen irányban fejlődött az elnökasszony államfői szerepfelfogása, és ez milyen hatással volt népszerűségére.

Jelentősen megnőtt a Novák Katalin államfői tevékenységével elégedettek aránya. Míg augusztusban az államfő személyét ismerő magyarok körében 52 százalék, addig novemberben már 63 százalék vélekedett úgy, hogy összességében az elvárásoknak megfelelően tölti be az államfői tisztséget. Az elégedetlenek aránya ugyanezen időszakban ötödével csökkent, 30 százalékról 24 százalékra.

Novák Katalin növekvő népszerűsége három államfői karakterjegyre vezethető vissza: aktív és hídépítő diplomáciai tevékenységére, a hétköznapi emberek kihívásaira nyitott, közvetlen személyiségére, valamint a saját értékrendjén alapuló, autonóm politikai szerepfelfogására.

Hivatali idejének első fél évében rendkívül aktív diplomáciai munkát végzett. 19 országban mintegy 37 kiemelkedő eseményen vett részt. Intenzív nemzetközi tevékenységét a háború vonatkozásában a békepártiság, Magyarország vonatkozásában a kapcsolatépítő „ajtónyitogatás” politikája határozta meg. Az elmúlt fél évben végzett munka kétségtelenül hozzájárult az elnökasszony növekvő népszerűségéhez, s ezt támasztja alá, hogy az államfő személyét ismerő magyarok 57 százaléka szerint Novák Katalin jól képviseli Magyarországot a nemzetközi diplomáciában.

Sűrű programjaiban megmutatkozott közvetlensége, új államfői műfajt teremtett az együttérzésben és az emberek megértésében. Személyes jelenléte, beszélgetései, s a hétköznapi kihívások képviselete is mind hozzájárultak magas népszerűségéhez. Ez tükröződik a közvéleményben is, az államfő személyét ismerő magyarok többsége (53 százalék) úgy gondolja, hogy Novák Katalin megérti a hétköznapi emberek problémáit.

Autonóm politikai szerepfelfogása saját értékrendjének felvállalásában és a pártos vitákon való felülemelkedésben mutatkozott meg. Döntései személyes meggyőződéséből fakadtak, amelyekben nem befolyásolta sem az ellenzéki pártok, sem a média nyomásgyakorlása, de nem hagyta szó nélkül a kormánypárti többség döntéseit sem. A magyarok többsége úgy látja, hogy egy erős értékrenddel bíró elnökről van szó. Ezt igazolja, hogy az államfő személyét ismerő magyarok döntő többsége, 68 százaléka gondolja úgy, hogy Novák Katalin kiáll amellett, amiben hisz, s mindössze 12 százalék vélekedik ezzel ellentétesen.

A teljes elemzés ide kattintva olvasható.