AZ ELSŐ SZÁMÚ NAGYKÖVET – NOVÁK KATALIN ELSŐ ÉVE

Összefoglaló

Május 10-én töltötte be hivatali idejének első évét Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy egy esztendőt követően hogyan változott az államfő szerepfelfogása, és annak milyen a megítélése a magyarok körében.

  • A magyarok többsége (55 százalék) tudja összekötni az államfői pozíciót és Novák Katalin személyét.
  • Az államfő személyét ismerők körének 62 százaléka elégedett Novák Katalin köztársasági elnök eddigi munkájával, mely meghaladja a kormánypártok népszerűségét is. Az államfő munkájával való nagyarányú elégedettség hátterében az áll, hogy tevékenysége összhangban van az elvárásokkal. Novák Katalin egy év alatt Magyarország első számú nagykövetévé lépett elő.
  • A magyarok háromnegyede (76 százalék) szerint a magyar köztársasági elnöknek elsősorban Magyarország nemzetközi képviseletével kell foglalkoznia. Ez az elvárás szintén átíveli a pártpolitikai törésvonalakat, hiszen a kormánypártiak (81 százalék) és az ellenzékiek (72 százalék) körében is döntő többségben vannak azok, akik ezt fontosnak tartják.
  • Az államfő személyét ismerők közel kétharmada (65 százalék) elégedett azzal, ahogyan képviseli Magyarországot a nemzetközi diplomáciában, ami jelentős javulás a novemberi megítéléséhez (57 százalék) képest.
  • Az államfő alkotmányos munkaköri kötelezettsége a nemzeti egység kifejezése is. Ennek megnyilvánulásaként értékelhető, hogy gesztust gyakorolt egyaránt az LMBTQI szervezetek és a radikális jobboldal felé, miután vendégül látta a Háttér Társaságot a Sándor-palotában, illetve kegyelmet adott Budaházy Györgynek. A panasztörvény visszaküldése a parlamentnek szintén ebbe a sorba illeszthető.
  • Összességében a köztársasági elnök egy évnyi munkájának népszerűsége mögött egy kiforrott szerepfelfogás áll: Novák Katalin a nemzeti érdek nemzetközi, illetve a nemzeti egység hazai első számú nagykövete.

A teljes elemzés az alábbi linken elérhető.