A NÉZŐPONT INTÉZET BEMUTATTA AZ IDEI GAZDASÁGFEHÉRÍTÉSI ELEMZÉSÉT

A Nézőpont Intézet arra vállalkozott idei, Hófehér gazdaság felé című kutatásában, hogy a regionális különbségek és az időbeni változások figyelembevételével vizsgálja meg a közép-európai térség gazdaságfehérítési eredményeit az Eurobarometer és saját közvélemény-kutatásainak, valamint az Európai Bizottság gazdasági becsléseinek másodelemzésével.

A Hanns-Seidel Alapítvány és a Nézőpont Intézet közötti együttműködés keretében szervezett rendezvényt Dr. Markus Ehm, a Hanns Seidel Alapítvány Közép-Európa regionális projektjének vezetője nyitotta meg. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az Eurobarometer korrupcióval kapcsolatos közvélemény-kutatási eredményein keresztül mutatott rá, hogy az elmúlt évtized a gazdaságfehérítés kiemelkedő időszaka volt. Ennek bizonyítéka többek között, hogy 2010 után háromszorosára nőtt a kormány korrupcióellenes erőfeszítéseivel elégedettek aránya és több mint felére csökkent a korrupciót tapasztalók köre Magyarországon.

Vukovich Gabriella gazdaságkutatási igazgató a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatási eredményeit és az Európai Bizottság gazdasági becsléseit bemutatva kiemelte, hogy igazi sikertörténet volt az áfa-rés csökkentése, amivel jelentős áfa-bevétel növekedést tudott elérni a kormány. 

A kutatás eredményeinek bemutatását követően Varga Mihály pénzügyminiszter előadásában kiemelte, hogy a gazdaságfehérítés kulcsa, hogy az adókat nem növelni, hanem beszedni kell. Ha mindenki tisztességesen befizeti a rá kirótt adót, a beérkező nagyobb bevételnek köszönhetően nem csak nem kell adókat növelni, hanem adókat is lehet csökkenteni. Az elmúlt évtized fontos gazdaságpolitikai eleme volt, hogy a munkát terhelő adókról a fogyasztási adókra helyezték az adórendszer súlypontját. Az olyan új digitális eszközök mint például az EKÁER, az online pénztárgépek, az online számlarendszer, a POS-terminálok telepítése mellett nemcsak hatékony, de népszerű intézkedés volt az adóbevallások automatizálása. Ma már több, mint 5 millió adóbevallás 80 százalékát a NAV készíti el. A Miniszter által felsorolt gazdaságpolitikai intézkedések mind hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország Európa egyik legnagyobb gazdaságfehérítését hajtotta végre.

A teljes elemzés az alábbi linken olvasható

The entire study is available at the link below.