NÉZŐPONT INTÉZET RENDEZVÉNY: KARÁCSONY-ELLENES HANGULAT BUDAPESTEN, MODELLVÁLTÁS A BALOLDALON

EURÓPAI PARLAMENTI ÉS ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS-ÉRTÉKELŐ RENDEZVÉNY

A Nézőpont Intézet és a Mandiner közösen tartott választásértékelő rendezvényt a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választás kapcsán.

Mráz Ágoston Sámuel, Nézőpont Intézet vezetője, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, Lomnici Zoltán, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója és Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója közösen értékelték az előző nap tartott választások tanulságait.

Szánthó Miklós véleménye szerint mind az EP-, mind az önkormányzati választáson a Fidesz győzött. Meglepő helyzet, hogy patthelyzet alakult ki a fővárosban, jelentős számú érvénytelen szavazattal, elhúzódó végleges eredménnyel. Kiemelte, hogy a Fideszé a legjobb kontinentális eredmény Európában, abszolút többséget szereztek a választáson. Nagy eredmény, hogy az összes vármegyében győzött a Fidesz, emellett 15 megyei jogú város jobboldali, 10 baloldali vezetésű lett. Véleménye szerint Szentkirályi visszaléptetésével nyílt meg a lehetőség, hogy Karácsony Gergely helyett új főpolgármestere legyen Budapestnek. A tegnapi nap tanulságaként kifejtette, hogy óriási többség tette le a békepárti többség mellett voksát.

Mráz Ágoston Sámuel szerint hatalmas meglepetés nem történt, hiszen hasonló számokra lehetett számítani. Kiemelte, hogy a közel 45 százalékos eredmény a ciklus felénél hatalmas teljesítmény, nincs olyan erő, ami megközelítette volna a Fidesz támogatottságát. A kormánypárt a mandátumok 52 százalékát kapta az EP-választáson, a Nézőpont Intézet ma reggeli közleménye alapján pedig a Fidesznek kétharmada lenne, 135 mandátumot tudna elérni a tegnapi eredmények alapján egy országgyűlési választáson. Ez a pártstruktúra nagyon fontos a 2026-os választások szempontjából, ugyanis ennek mentén fognak alakulni a pártmozgások.

A Főváros kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi eredmények alapján nem lenne többsége Karácsony Gergelynek, Karácsony-ellenes hangulat van a fővárosban. A 33 fős közgyűlésben 10 mandátum a Fideszé, 10 a Tisza Párté, így Karácsony Gergely nem tudná irányítani a fővárost, ellenben Vitézy Dávid jobban tudna alkalmazkodni a kialakult helyzethez. A közgyűlési támogatottság alapján a Fidesz a legerősebb párt Budapesten is, azonban Szentkirályi Alexandrára hatalmas munka vár, hogy a fővárosi Fideszt megszervezze, megerősítse.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a legháborúpártibb országok vezetői, a francia és német kormány súlyos vereséget szenvedett, viszont a magyar mellett az olasz kormány nagy arányú győzelmet aratott.

Lomnici Zoltán szerint fontos mozzanat a francia jobboldali tömörülés, Giorgia Meloni, illetve a spanyol jobboldal előretörése. Ilyen nehéz terepen ilyen jó eredményt elérni nagy teljesítmény, hiszen a tegnapi európai szinten is fölényes a győzelem. A főpolgármester-választás kapcsán véleménye szerint lesz újraszámlálás, ez egy hosszabb jogi procedúra lesz, de egy héten belül lesz döntés.

Békés Márton szerint nagy Fidesz-győzelem született, soha ennyi jobboldali szavazó nem ment el eddig, több, mint 2 millióan szavaztak a kormánypártra.

Kiemelte, hogy súlyos szuverenitásvédelmi problémák tapasztalhatóak Magyar Péter jelensége kapcsán, ismét kívülről akarnak beavatkozni a magyar belügyekbe. Felhívta a figyelmet, hogy a főváros déli részén és a külvárosokban jobboldali blokk alakult ki, míg a baloldalon modellváltás történt, ahonnan a választáson kisöpörték a Jobbikot és a Momentumot

Összefoglalva elmondta, hogy több, mint 14 éve van hatalmon az Orbán-rendszer, hatalmas történelmi felhatalmazás van mögötte, hosszú évek óta képtelen az ellenzék legyőzni.